Dnešní recenze bude trošku speciální, před tím, než jsem se dostal k Doorly’s XO já, tak jsme se domluvili s Radkem Navrátilem z RumMe.cz a poskytl i on svou recenzi na tento rum.

Od Doorly’s jsem tu recenzoval už Doorly’s White, tak si můžete přečíst i tuto recenzi, ale zpět k Radkovi.

Co je RumMe.cz?

Tento projekt jsem Vám představoval už na Alkobazaru v článku Představujeme: RumMe.cz nicméně si myslím, že si pár slov zaslouží i tady. RumMe.cz jsou rumové degustace, které má na starosti Radek Navrátil, rumový ambasador.

Hlavním zaměřením projektu jsou již zmíněné rumové degustace. Radek doposud navštívil 27 rumových destilérií po celém světě. Za dobu fungování RumMe vedl 147 ochutnávek.

Podívejte se sami na www.rumme.cz

Recenze Doorly’s XO

Barbados, destilerie Foursquare, cukr: 0 g/l, 43 % alc.)

Ostrov Barbados je považován za rodiště karibského rumu a tak se není čemu divit, že odtud pochází jedny z nejkvalitnějších rumů vůbec. Martin Doorly´s Rum je v posledních dekádách produkován v destilerii Foursquare. Historie jména Martin Doorly sahá až na počátek 20. století, kdy na Barbadosu vešel v platnost zákon s názvem „Rum Duty Act“. Ten měl poměrně značný vliv na strukturu tehdejšího barbadoského rumového průmyslu. Výrobci – palírníci nesměli prodávat rum v menším objemu než 10 galonů (cca 40 litrů). Některé destilerie upřednostnily výrobu mladšího nestářeného rumu, který mohli prodávat obchodníkům s alkoholem. Ti totiž nebyli považování za výrobce a tak mohli prodávat rum i v menším balení. Jedním z obchodníků byl právě i náš Martin Doorly. Jeho rum byl znám pod názvem „Doorly Macaw Rum“. Dnes se tak už nenazývá, přesto na jeho etiketě stále nalezneme pestrobarevné papoušky. Kteří dost možná odkazují na jeho původní název. Zajímavostí je také to, že rumy Martina Doorlyho byly první, které se z Barbadosu exportovaly v lahvích (samozřejmě export fungoval již dříve, avšak v dřevěných sudech).

Doorly’s XO Původní etiketa

Rum Doorly’s XO dozrává ve dvou typech sudů. V první fázi stáření jsou použity ex-bourbonové sudy z amerického bílého dubu. V druhé etapě zrání přichází ke slovu sudy po španělském víně – Oloroso sherry. A právě tyto sudy rumu propůjčují chuťově temnější tóny po čokoládě a červeném ovoci. Vůně je vyvážená. Rum je bez přídavku cukru, přesto díky dozrávání v sudech po sherry může působit mírně nasládlým dojmem. V chuti je cítit tropické ovoce – banán, pomeranč, citrónová kůra a sladký karamel. Při ochutnávání vás provází lehký hřejivý pocit, který přechází do (ne)překvapivě poměrně dlouhé dochutě.

Doorly’s XO prošel dva roky zpět „rebrandingem“. Etiketa lahve nebyla jedinou změnou. Objem alkoholu byl mírně zvýšen ze 40 % na 43 % obj. Za mne osobně tato změna přispěla k větší komplexnosti rumu a výraznější chuti. I poměr blendovaných rumů byl upraven, což bylo poznat už od pohledu. Starší verze měla sytější načervenalý odstín a v chuti byly více poznat sudy po sherry. Richard Seale zastává názor toho, že nejen finišovací sudy by neměly přebít charakter původního rumu. Možná i proto pozměnil recepturu a chutě po sherry upozadil?

Radek Navrátil, RumMe.cz

Koupit Doorly’s XO

Tolik recenze na Doorly’s XO od Radka, moje bude následovat, děkuji za zaslání.

5/5

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.