Rumový adventní kalendář a jednadvacátý den je tu! Začala nejlepší část roku pro všechny rumaře. Otevření rumového adventního kalendáře. Já osobně jsem kupoval rumový kalendář od 1423.dk, který obsahuje 24 různých druhů rumů.

Pojďme se podívat na jednadvacátý rum v pořadí.

Více info o rumovém adventním kalendáři

Více informací o tomto kalendáři naleznete v článku: Rumový adventní kalendář 2022

Rumový adventní kalendář – 21.12.2022

Rumový adventní kalendář 2022
Adventní rumový kalendář 2022

V jednadvacátém okénku na mě čekal rum od Whistler. Pro datum 21.12.2022 na všechny majitele adventního kalendáře čeká Whistler Master Solera z Afriky, který má 46% alkoholu.

Recenze Whistler Master Solera

Silný charakter rumu formovaný jemnými ovocnými tóny získanými z portských sudů. Zrál pomocí španělské metody Solera v 7 různých typech sudů. Bílé víno, červené víno, bourbon, whisky, brandy, portské a jeden další, který není znám.

Tenhle rum byl rovněž namíchaný speciálně pro adventní rumový kalendář.

Destiluje se a zraje v Jižní Africe

Whistler Rum Distillery založili tři kluci z Jižní Afriky, kteří mají zájem o výrobu vlastního rumu. Přestože rum není v jejich rodné zemi oblíbenou lihovinou, v tomto odvětví uspěli. Dnes je palírna největší palírnou rumu v Jižní Africe, která je zasvěcena jednomu posvátnému úkolu: zdokonalit a znovu objevit starověké umění výroby rumu.

Whistler Distillery se nachází na farmě ve svobodném státě v Jižní Africe. Lihovar byl navržen a postaven místními inženýry experty s dlouholetými zkušenostmi v lihovarském průmyslu. K výrobě rumů používá Whistler pouze vysoce kvalitní melasu pocházející z místních farem s cukrovou třtinou, hnědý cukr ze Svazijska a sudy, které jsme dříve používali na africkou brandy nebo whisky. Přestože v Africe neexistují žádné právní předpisy o rumu, zakladatelé Whistler definují pravý rum afrického stylu takto:

  1. Rum afrického stylu se musí vyrábět v Africe
  2. Rum afrického stylu se musí vyrábět v zařízení navrženém a postaveném v Africe
  3. Rum afrického stylu musí produkovat rozený a vyšlechtěný Afričan
  4. k výrobě rumu lze použít pouze cukrovou třtinu z místních zdrojů
  5. Rum afrického stylu musí zrát v sudech, které dříve obsahovaly jiné africké destiláty.

Tak jdeme ochutnat.

Whistler Master Solera
Whistler Master Solera

Barva

Whistler Master Solera barva rumu
Whistler Master Solera barva

Rum má tmavě zlatou barvu.

Vůně

Rum voní lehce nasládle. Cítím i sladké ovoce, vanilku, bonbóny. Osobně se víc těším na ochutnání, než na vůni – kvůli typu zrání rumu.

Whistler Master Solera a rumový adventní kalendář
Whistler Master Solera

Chuť

Chuťově je rum lehce nasládlý, ale krásně se projevují sudy, ve kterých rum zraje. Rum si opravdu z každého sudu vzal něco. Sladkost po sudech po víně. Sílu po sudech po whisky. V chuti cítím i koření, sladké ovoce a lehce alkohol, ale opravdu decentně.

Tuhle lahev bych si koupil, kdyby byla kde. Kombinace různě sladkých (ale ne moc sladkých) chutí a vůní s vůní a chutí ovoce, vanilky a lehce kávy, je opravdu parádní.

Za mě opět jeden z lepších rumů. Dá se velmi dobře pít.

5/5

Podobné příspěvky

Jeden komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *