Barva rumu? Přemýšleli jste někdy nad tím, co dává všem různým druhům rumů jejich barvy?

Rum je jedna z mála lihovin, která se dodává v řadě příchutí, aby vyhovovala téměř každému, kdo má chuť na rum. Od světlého a ovocného přes kořeněného až po hluboce tmavý. Opravdu existuje rum pro každého.

Pokud si nejste jisti, který rum je pro vás ten pravý, dobrý začátek často najdete pouhým pohledem na barvu. Níže jsem vysvětlil, jak vám různé barvy rumů mohou pomoci vybrat ten, který bude vyhovovat vaší chuti.

Druhy a barva rumu

Dnes se prodávají snad čtyři hlavní druhy rumů.

Existují bílé rumy, zlaté rumy, tmavé/černé rumy a kořeněné rumy. Existují také tři hlavní způsoby výroby rumu, které napovídají o jeho zbarvení.

Tradiční koloniální rum byl vyroben z melasy. Karibské rumy se vyráběly z třtinového sirupu nebo čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Každý barevný rum se liší stářím, chutí a dokonce i texturou. Druh cukru použitého k výrobě rumu není tak důležitý, jako způsob jeho výroby a skladování.

Kořeněný rum je možná výjimkou z tohoto pravidla. Kořeněný rum je jakýkoli typ rumu, který má koření jako zázvor, skořici, hřebíček, různé ovoce a dokonce i jiné druhy lihovin. Tyto lahodné příchutě lze přidat do jakéhokoli typu rumu, ale nejčastěji se přidávají do mladých čirých rumů.

Bílý rum

Bílý rum je obecně nejmladším druhem rumu. Obvykle zraje pouhý rok nebo dva, často v ocelových sudech, než se filtruje a plní do lahví. Většina bílých rumů má jemnou chuť a nejlépe se používá v koktejlech a míchaných nápojích (třeba chupito), které nevyžadují silnou rumovou chuť.

Zlatý rum

Pokud se rum nechá několik let nerušeně zrát v dobrém dubovém sudu, začne ze dřeva získávat světle zlatavou barvu. Rozvine se také více rumové chuti. Tyto rumy jsou často ochuceny přírodními aromaty ze sudů, ve kterých zrály.

Dobré patro si vybere chutě kokosu, citrusů nebo karamelu. Zlaté rumy si vychutnáte v robustnějších koktejlech. Jsou také dostatečně chutné samy o sobě, aby se daly pít samotné.

Tmavý rum

Tmavý rum často zraje déle než dva nebo tři roky v dubových sudech. Nabírají měděnou nebo mahagonovou barvu a často chutnají po karamelu. Poskytují úžasně bohatý chuťový profil v mnoha koktejlech.

Tmavé rumy jsou také oblíbené u mnoha lidí, kteří vaří s rumem. Bohaté chutě těchto rumů se snadno přenesou do rumových koláčů, kořeněných pudinků a bonbonů.

Černý rum

Zatímco technicky jde o tmavý rum, černé rumy mají jedinečný chuťový profil díky jedinečnému procesu zrání. Tyto rumy mají nejchutnější a nejodvážnější tropickou chuť ze všech rumů. Z tohoto důvodu jsou oblíbené v mnoha pokrmech a míchaných nápojích.

S těmito rumy se zachází jinak než s mnoha lehčími rumy. Černý rum zraje speciálně ve vypálených sudech po whisky nebo alespoň v dubových sudech, které jsou před použitím silně zahřáté. Tato úprava uvolňuje velkou část chuti dřeva do vyvíjejícího se rumu. Některé tmavé rumy budou mít také přidaný spálený karamel pro zvýraznění chuti.

Recenze rumů

Podívejte se na nejnovější recenze rumů na našem portálu.

Barva rumu

Mnoho kvalitních rumů zvědavcům poskytne roky objevování a zábavy. Bez ohledu na to, jaký chuťový profil preferujete, určitě najdete ten rum, který je pro vás ten pravý. Já sám v průběhu psaní recenzí na portál Rumrecenze.cz objevuji nové a nové barvy, chutě a druhy rumů.

Jaký je váš oblíbený druh rumu? Dejte nám vědět v komentářích níže! Třeba ten Váš nakonec bude ten nejlepší rum.

5/5

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *