Co jsou bitters? Zde je rychlý průvodce koktejlovými bitters a informacemi jak se používají v nápojích a co to vlastně bitters jsou.

Za posledních 15 let jsme svědky hořkého boomu, kdy aromatické hořké drinky přecházejí ze seznamu ohrožených druhů koktejlového světa do kategorie, která si žádá stále více a více pozornosti.

Existuje přes 50 značek, které vyrábějí stovky příchutí hořkých bitterů a s každým rokem přichází na trh více značek. Variace na běžnější aromatické a pomerančové odrůdy vytvořily spektrum pokrývající každý představitelnou chuť citrusů, koření a rostlinných tónů. Pokud si dokážete představit příchuť, kterou byste si dali v hořké kuchyni, pravděpodobně existuje.

Co jsou bitters?

Bitters jsou malé lahvičky lihovin naplněné rostlinnými látkami (byliny a koření), které se používají k ochucení koktejlů. Jsou nezbytné v moderní mixologii, protože díky nim je chuť nápojů neobyčejně komplexní s několika zatřeseními. Je to proto, že se vyrábějí z tolika různých přísad a chutě nejsou snadno rozpoznatelné. Prvními bitters, které byly masově vyráběny, byly hořké Angostura, uváděné na trh jako léčivé tonikum v polovině 19. století. Dnes je ale nejoblíbenější použití v koktejlech.

Z čeho jsou bitters vyrobeny?

Bitters je neutrální alkohol naplněný bylinkami, kořením, ovocem, kořeny, kůrou stromů a dalšími rostlinnými látkami. Mezi běžné složky bitters patří pomerančová kůra, kořen hořce, kůra kasie, kascarilla a kůra mochyně. Pozor – koktejlové bitters se liší od italského hořkého likéru nebo amaro (množné číslo amari).

Kolik alkoholu je v bitters?

Většina bitters má 35 až 45 % ABV (obsah alkoholu), takže mají poměrně vysoký obsah alkoholu. Používají se však v tak malých množstvích, že alkohol, který přidávají do nápoje, je téměř zanedbatelný.

5 nejlepších bitters

Vybrali jsme pro Vás 5 nejlepších a nejpoužívanějších bitters u nás.

Angostura Aromatic Bitters

Obsah alkoholu: 44,7%

Angostura bitters vytvořil německý lékař Johann Gottlieb Benjamin Siegert v roce 1824 ve Venezuele, kde sloužil jako generální chirurg Simóna Bolívara. V 70. letech 19. století přestěhovali Siegertovi synové společnost do Trinidadu, kde stále sídlí House of Angostura, kde vyrábí výraznou láhev se žlutým uzávěrem s příliš velkou etiketou, kterou lze vidět v barech a domácnostech po celém světě. „Ango se vždy používá k přidání samostatné hloubky koření a dokončení téměř čehokoli, co potká.“ Většina moderních aromatických bitterů je modelována podle Angostura bitters. Proč se odchylovat od osvědčeného a pravdivého?

Angostura Aromatic Bitters

Peychauds Bitters

Obsah alkoholu: 35%

„Ani vás nenapadne vyrábět Sazerac s něčím jiným“. Výrazné hořké třešňové barvy, které jsou nejvíce spojovány s New Orleans a jeho slavnými domácími koktejly, jako je Sazerac a Vieux Carré , vytvořil v roce 1838 Antoine Amédée Peychaud. O něco sladší než Angostura s výraznými tóny anýzu, lze je také použít do koktejlů Seelbach a Sawyer.

Peychauds Bitters

Regans‘ Orange Bitters

Obsah alkoholu: 45%

Přešli jsme z krajiny, kdy jsme se snažili vystopovat hořké pomeranče, k tomu, abychom se museli potýkat s tím, které hořké pomeranče koupit. Zatímco Regans‘ Orange Bitters č. 6 – vytvořený známým barovým instruktorem a spisovatelem Gazem Reganem a vydaný v roce 2005 – je moderním zástupcem bitters, rychle se stal i jejich měřítkem. Nemluvě o tom, že jejich výrazný kořeněný profil s tóny kardamomu a koriandru pomohl zažehnout současný hořký boom.

Regans' Orange Bitters

The Japanese Bitters Umami

Obsah alkoholu: 27%

Společnost The Japanese Bitters, kterou založil barman Yuki Yamazaki, předznamenala příchod první japonské společnosti na výrobu bitters v Japonsku. Malosériové bitters, poprvé široce uvedené na trh v roce 2020, jsou k dispozici v příchutích yuzu a shiso, ale je to zejména výraz umami (vyrobený ze sušených chaluh, bonito a shiitake hub), který přitáhl pozornost barmanů. Přidání umami by nemělo být odkázáno pouze na Bloody Mary. Pár kapek do Martini a nápoj se stane pikantním zážitkem, aniž byste sáhli po těžkopádném solném roztoku a několik kapek promění pikantní Margaritu v něco víc než jen součet jejích částí.

The Japanese Bitters Umami

Angostura Cocoa Bitters

Obsah alkoholu: 48%

Angostura Cocoa Bitters, uvedený na trh v roce 2020, je teprve třetím výrazem, který byl představen v řadě bitters této značky v její téměř 200leté historii. Výrazné tóny oříškového kakaa a hřejivého koření hrají obzvláště dobře se sladkým vermutem a stařenými lihovinami, stejně jako v Espresso Martini. Dodávají velkou hloubku a extra plnou chuť staromódním, manhattanským, ale také citrusovým nápojům, jako je koktejl 20. století. Hluboké bohaté tóny kakaa v kombinaci s dokonale sladěnými rostlinnými látkami a hořkostí z nich činí základní kámen.

Angostura Cocoa Bitters

Znáte bitters? Používáte je v míchaných koktejlech? Podělte se o své zkušenosti v komentářích.

5/5

Podobné příspěvky